piatok 26. augusta 2011

Orientácia

V Pomfret School je celkovo 146 tínedžerov z celého sveta ( na ďalší deň sa k nám pridáva Češka, ktorá si zabudla I-20, dokument potrebný, ak máte študentské víza F-1, ktorý je dokonca dôležitý ako samotné víza. Všetci ju privítajú asi takto :" Ty si tá, ktorá si zabudla I-2O?" :D Jej spoluštipendisti z ČR totiž považovali jej nešťastie za veľmi vtipné, a tak ho rozšírili, a tak sa už na to asi nikdy nezabudne:D . Najpočetnejšie je Nemecko, ktoré má asi 55 ľudí, potom Španielsko, Austrália, Litva, Rakúsko, Bulharsko, Maďarsko, Chorvátsko, Turecko, Poľsko, Švédsko, Moldavsko, Vietnam, Čína, Palestína, Slovensko a Česko. Čas trávime pýtaním sa navzájom, kto ide na akú školu, do ktorého štátu, akú má host rodinu a podobne. My Slováci (Dóra, Nika, Peťo a ja )sme väčšinou s Čechmi, radi, že môžme hovoriť po slovensky. Robíme si srandu z Nemcov, ktorí úplne ignorujú pravidlo, že sa tu má hovoriť len po anglicky a veselo si rozprávajú v materskej reči. Takmer každý z nás má vlastne ako spolubývajúceho Nemca či Nemku. Moja sa volá Luise, má svetlé vlasy a modré oči a ide do školy v Texase. Prvý večer je dosť voľný, no ďalšie dni už máme program. Rôzne team-buildingové hry, rozhovory, prednášky o poistení, vízach, očakávaní školy, host rodinách a podobne.

Jedeň deň je výlet do Bostonu, ktorý celý strávim v spoločnosti dvoch Čechov Romanov a Chorvátky Jeleny. Najprv má celá skupina sprievodcu oblečeného typických amerických šatách z 18.storočia, ktorý nám zaujímavým spôsobom prerozpráva históriu Bostonu a ukáže nám niekoľko pamiatok. Potom máme vyše hodiny rozchod v Quincy Market, ktorý je plný rôznych jedál. My sa však po chvíli rozhodneme podľahnúť klasike a najesť sa v McDonald´s. Prezeráme si obchod s rôznym vtipným tovarom a nestihneme si nič ani kúpiť, lebo celá skupina sa stretáva, aby nás mohol odviezť autobus na prehliadku do Harvardu. Náš sprievodca je trochu hanblivý študent, na ktorom je zreteľne vidieť nervozita a že nie je vo svojej koži. No po chvíli sa uvoľní a znie sebavedomejšie, dokonca občas aj zavtipkuje :) Ukáže nám celý areál Harvardu, ktorý je naozaj nádherný, a popritom nám rozpráva históriu aj rôzne pikošky. Vedeli ste napríklad, že kedysi bol aj Matt Groening, tvorca Simpsonovcov, študentom Harvardu ? No dlho sa tam neohrial, zrejme mal príliš veľa párty a tak ho ako prváka odtiaľ vyhodili. Celé je to naozaj zaujímavé. Každý si chce kúpiť tričko či mikinu s nápisom Harvard, no kvôli zlému počasiu musíme odísť skôr. A ukáže sa, že sme spravili dobre, lebo o chvíľu naozaj začne silno pršať. Späť v Pomfret School máme "Pizza Dinner", na ktorú sa asi každý tešil.

Posledný deň orientácie, teda 20.augusta je takzvaná "Traditions of our Cultures Night", kde každý národ musí prezentovať svoju kultúru. My Slováci sa rozhodneme využiť to, že dvaja z nás vedia hrať na klavíri a zaspievame typické slovenské populárne piesne - Úsmev od Modusu a Tanečnice z Lúčnice od Elánu. Tiež si na pódium zavoláme troch dobrovoľníkov ( pána Stanleyho, jednu Austrálčanku a jednu Španielku ), ktorý každý musí po nás zopakovať jeden slovenský jazykolam - Strč prst skrz krk, Pes spí, psi spia a Koleso, koleso, okolesilo si sa. Najlepšie to dokáže povedať Španielka, a tak od nás dostane darček - slovenskú čokoládovú tyčinku RUMBA. Večer je naozaj na vysokej úrovni. Dvakrát zaznie opera od Rakúšanov či Nemcov, Švédi si pripravili malé divadielko o svojich legendách a zvykoch, Maďarky tancujú folklór, Litovčania si pripravia malý kvíz o Litve spojených s ľudovým tancom, Bulhari typický folklórny tanec na svadbách, Rakúšania tancujú valčík, Španieli flamenco a balet, jedna zahrá na husle, Vietnamci rozprávajú svoje legendy a spievajú typickú vietnamskú pieseň, Číňania nám ukážu kung-fu a jeden z nich zahrá ľudovú čínsku pieseň na husliach. Česi si z toho urobia srandu a zaspievajú Tri čuníci od Nohavicu a všetci Nemci spolu zaspievajú niekoľko krčmových piesní. Nakoniec vidíme prezentáci fotiek. Ako darček dostaneme ASSIST tričká a ruksaky. A nasleduje lúčenie, balenie a písanie pohľadníc sponzorom.


prvá návšteva McDonaldu v USA - Boston

prehliadka Bostonu


my Slováci na orientácii :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára