nedeľa 15. januára 2012

2012 !

Už som sa dlho neozvala, takže teraz namiesto písania o rôznych veciach oddelene napíšem taký stručnejší update :)

Prvý trimester v škole nám skončilo pár dní pred Thanksgiving - mali sme "Final Exams" zo všetkých piatich akademický predmetov, teda v mojom prípade biológia, matika, angličtina, francúzština a história. Tu to majú vymyslené tak, že "finals" sú 5 dní, každý deň jedna skúška z jedného predmetu, takže prídeš ráno do školy na asi dve hodiny a potom môžeš ísť domov, oddýchnuť si a učiť sa na ďalší test. Celkom sa mi tento systém páči.

Thanksgiving, po slovensky Deň vďakyvzdania, je čisto americký sviatok, ktorý má byť (ako názov naznačuje)o vzdávaní vďaky za rodinu, priateľov a všetko možné, mne to ale dosť prišlo ako oslava jedla. Samozrejme, celá rodina sa stretne, ale je to dosť aj o tom jedle. Ktoré, inak, nie je až také fenomenálne, ako si všetci Američania zrejme myslia. Moriak, zemiaková kaša, omáčka plus veľa rôznych koláčov- to je v podstate ono. Našťastie som mala tú možnosť stráviť Thanksgiving "po grécky", keďže moja vtedajšia hosťovská rodina sú Gréci, a tak som sa stretla s celou ich rodinou, teda dokopy asi 30-40 ľudí, ale čo bolo na tom to najlepšie - bolo tam veľa skvelého gréckeho jedla ! Takže takto som zažila môj prvý a možno aj posledný americký Deň vďakyvzdania.

Deň po tomto sviatku som menila host rodiny. Moja nová rodina - Snuffers - je úplne iná ako tá predošlá. Hlavný rozdiel je v počte detí - Tatumovci mali len Katinu, zatiaľčo Snufferovci majú rovno päť detí : štyri sestry, Carson (10), Regan (14), Lindsay (16) a Kylee(18) a jedného syna - Christian (19), a potom otec, Denver, má ešte štyri ďalšie už dávno dospelé deti z prvého manželstva. Ďalši rozdiel : náboženstvo. Tatumovci sú Greek Orthodox, no a Snuffers sú Mormóni ( ako aj, napokon, 60 % Utahu). Keď som si ešte pred odchodom do Ameriky pozerala na Google Earth, ako vyzerá Sandy, predmestie Salt Lake City, kde teraz bývam, dosť ma vystrašilo, že na každom kroku bol kostol The Church of the Latter-Day Saints, čiže Mormónov, a je to naozaj tak - sú všade :D . Ale teraz som rada, že mám možnosť byť v takejto rodine - myslím, že som teraz tolerantnejším človekom. Aj keď neverím veľa veciam, v ktoré oni áno, a nepáči sa mi, že si myslia, že sú jediná správna cirkev a všetky ostatné náboženstvá sa tým pádom mýlia a teda ich treba prekonvertovať, rešpektujem ich vieru. Našťastie Snuffers sú "liberálni" Mormóni, ak sa to tak vôbec dá nazvať, nenútia svojho syna ani dcéry ísť na misiu, a ani nenútia do ničoho mňa, rešpektujú moju vieru. Osobne si myslím, že každé náboženstvo má "niečo do seba" a má v sebe kus pravdy. Takže sa mi u nich dosť páči - sú veľmi uvoľnení, vždy je tu veľa ľudí, tým pádom je tu vždy čo robiť, nikdy sa nenudím :)

Vianoce v Amerike boli, úprimne povedaná, časť môjho pobytu v USA, ktorého som sa celkom bála. Že vraj vianočné sviatky sú pre medzinárodných študentov vždy tým najťažším obdobím. Ale u mňa to prekvapivo tak nebolo. Celkom som si Vianoce užila, strávila som ich akoby s obidvoma host rodinami - 24. vianočná večera so Snufferovcami a celou ich rodinou ( tu som im ukázala kúsok slovenských vianočných tradícií - rozpolenie jablka a ak vyjde hviezda, potom sa každému dá malý kúsok a znamená to, že rodina bude celý rok zdravá, no a vylúskne sa orech a každému sa dá kúsok tiež, a to znamená, že rodina zostane po celý rok pokope - veľmi sa im to páčilo, nikto netušil, že sa jablko dá tak prekrojiť, a boli radi, že som sa s nimi o túto tradíciu podelila ) a potom grécka vianočná párty s Tatumovcami, kde bolo asi 90 ľudí. 25. ranné otváranie darčekov u Snuffers a raňajkové waffle z nového wafflovača, potom otváranie darčekov s Tatums a skvelé vianočné raňajky, potom večera u sestry mojej host mamy, Stephanie, s celou ich rodinou. No a samozrejme štedrovečerný skype s mojou vlastnou rodinou. Dostala som dosť veľa skvelých darčekov, medzi nimi veľa oblečenia, niekoľko darčekových kárt do rôznych obchodov, elektronický fotorám, tenisky na bežanie, no ten asi najlepší - kvetované martensky. No a Silvester ? Ten bol taký pokojný, domácky. Síce som chcela ísť na silvestrovskú párty jednej kamarátky zo školy, ale býva príliš ďaleko, takže to nevyšlo. Ale až tak mi to vlastne nevadilo. Rodinne sme si spravili čokoládové fondue s ovocím, a potom sme s host sestrami pozerali New Moon a posledného Harryho Pottera. A polnoc sme ani nejako neoslavovali, len som si dala budík na polnoc na mobile, a zaželali sme si Šťastný Nový Rok 2012, a pokračovali sme v pozeraní Pottera. V niečom to bolo ako hocijaký iný deň. Celkom mi chýbala pyrotechnika, hlavne prskavky. Lenže v Utahu bola do minulého roku pyrotechnika zakázaná, no a moja rodina je aj dosť proti tomu, takže sa nič v tom zmysle nekonalo (nanešťastie). Nevadí.

V škole sa neudiali žiadne veľké zmeny, čo sa týka predmetov - zmenila som len orchester na jógu, ktorá je super ( ale stále hrám v orchestri, lebo potrebujú aj druhú flautu ). Myslím, že som si tu už úplne zvykla, na rodinu, školu, systém, učiteľov, ľudí, mentalitu, zvyky, jazyk... Konečne si to tu viacej užívam ako si zvykám. Takže sa teším, lebo táto druhá časť môjho pobytu by mala byť skvelá !

No a zopár fotiek :
vianočná večera 24.12., host sestra a sesternice

ráno 25., pred otváraním darčekov

boli sme sa rodinne pozrieť na "Christmas Lights" na Temple Square v centre Salt Lake City

grécka vianočná párty, s Katinou a jej bratrancom, sesternicou a jej priateľom

aj takto si moje host sestry radi krátia čas :)

a aj takto - tieto šaty vyrobili spoločnými silami host sestry Lindsay a Regan z novín a pásky